Intro over sprookjes

Russische Sprookjes op basis van ikoonschilderkunst. Rusland huisvest al eeuwen traditionele ikoonschilderkunstenaars van hoge kwaliteit. De Russische Revolutie begin 20ste eeuw met zijn nieuwe politieke ideologie verbiedt traditionele uitingen van religieuze kunst. Dit is een dodelijke steek voor alle ikoonschilderkunstenaars. De kunstenaars worden vervolgd, gearresteerd, verbannen of zelfs vermoord.

Schilders voortgekomen uit generaties van ikoonschilders, die de geheimen van de techniek, kleur en compositie van oudsher van ouder op kind overdragen zoeken een creatieve uitweg en proberen alternatieven te vinden. Rond 1922 raakt een van de ikoonschilders uit Palech geinspireerd door het Museum voor Decoratieve Volkskunst in Moskou. Hij experimenteert met het aanbrengen van Russische volkskunst op lakdozen en borden van papier-mache. Hij gebruikt tempera, zorgvuldig bereid volgens de oude ikoonschildertradities. Ook past hij andere aspecten van de ikoonschilderkunst toe: de tweedimensionale, conventionele stilering van personen, architectuur en landschapselementen, en het gebruik van specifieke beeldtaal, waardoor een verhaal zich volgens herkenbare thema’s en taferelen ontwikkelt.

Bij het wegvallen van de religie als inspiratiebron boren de schilders een nieuwe onuitputtelijke bron aan, namelijk die van de volkstraditie en daarmee van de folklore, sprookjes, volksverhalen en heldendichten. In een sprookje ligt tenslotte de ziel van een volk besloten. De ikoonschilders, van jongs af aan vertrouwd met de sprookjes en vertellingen en door hun leven in een boeren gemeenschap direct verbonden met alle werkzaamheden en gebruiken van het leven met de natuur, lijken moeiteloos over te stappen op de nieuwe beeldtaal.

Door deze nieuwe kunstvorm, volkskunst volgens oude ikoonschildertradities, kunnen vele ikoonschilders hun technieken bewaren en overbrengen op nieuwe generaties.

De ikonenzussen schilderen Russische sprookjes naar voorbeeld maar ook sprookjes op maat.

Generic placeholder image

Vuurvogel

De vuurvogel en Wassilissa, de tsarendochter is een Russisch sprookje over beproevingen doorstaan. De vuurvogel zoals op deze afbeelding is een naar voorbeeld geschilderd sprookje.

Generic placeholder image

Vliegende Hollander

Het exacte verhaal komt nog. Maar het is in ieder geval een mooi sprookje en een naar voorbeeld geschilderd sprookje.

Generic placeholder image

Moeder de gans

Moeder de Gans is een voorbeeld van een geschilderd sprookje op maat. Voor het afscheid van eigenaren van Restaurant Moeder de Gans is dit geschilderd. Twee eigenaren vertrekken naar Nieuw Zeeland. Je ziet ze vertrekken in de boot. De wolken links veranderen in Maori tatoos rechts. De boerderij op het sprookje is een kopie van het restaurant "Moeder de Gans". Op het weilandje rechts lopen de Japanse zijdehoenders. De kerktoren is de toren van Teuven. De dame bij het meer is de eigenaar die blijft ze blijft de ganzen voeren. Het hele paneel is geschilderd met de eitjes van de zijdehoenders die lopen op het terrein van Moeder de Gans.